Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

A Gripen

A Gripen

A Gripen

 

A JAS 39 C/D a svéd Saab által gyártott könnyű „swing-role” (azaz köszönhetően a fedélzeti rendszereinek és modern fegyverzetének, a Gripen a levegőben képes rugalmasan váltani a levegő-levegő és levegő-föld feladattípusok között) vadászrepülőgép. Az elsődlegesen honvédelmi célokra tervezett vadászgép képes ideiglenesen kialakított leszállóhelyekről is üzemelni. Fontos szempont volt az újrafegyvezés és az újratankolás gyorsasága, hogy a vadászgép rövid időn belül újra harcba szállhasson a széttelepített felszállóhelyekről, így küzdve az esetleg túlerőben lévő támadókkal szemben.

A digitális (fly-by-wire) irányítórendszernek köszönhetően a gép vezetése mellett a pilóta nagyobb arányban képes figyelmét a harci helyzetre fordítani. A fejlett vezérlőrendszer szintén közreműködik a rövid kifutópályákra való leszálláskor, optimális helyzetbe kitérítve a repülőgép aerodinamikai felületeit úgy, hogy a lehető leghatékonyabban lassítsa a gépet földetérés után. 

A Gripen kiválóan teljesít látóhatáron túli légiharcban a könnyen átlátható nagy méretű színes kijelzőinek és a HOTAS (Hands on Throttle And Stick) remekül kialakított rendszerének köszönhetően, így a pilótának a harc hevében sem kell levennie kezeit a botkormányról és a gázkarról, minden szükséges rendszerfunkció kezelhető a több mint 30 gomb segítségével.

A modern hadszíntér tengernyi adatmennyiségében könnyen el tud veszni az ember, ezért a modern haditechnika egyik alapvető fontosságú képessége a szenzor fúzió; a harc hevében feldolgozható formában tálalni a rengeteg adatot a kezelő részére. Különféle helyekről érkezhet adat; akár egy másik Gripen vadászgéptől, egy AWACS légtérellenörző géptől, a célzókonténertől, vagy a NATO bármely Link 16 hálózatába bekötött egységétől. A legmodernebb levegő-föld fegyvereket a Gripen képes az ellenséges légvédelmi egységek alkalmazási zónáján kívülről indítani, így jelentve komoly fenyegetettséget a légvédelemmel megerősített szárazföldi célpontokra is.

 

kép: https://saab.com/air/gripen-fighter-system/gripen/gripen/

Keresés